Skip to main content

Er zijn meer dan 200 factoren die jouw ranking in Google bepalen. Het hebben van backlinks is een hele belangrijke factor, eigenlijk de zwaarst wegende factor. Om die reden is het krijgen van backlinks een belangrijk onderdeel van de SEO-strategie. Het krijgen van backlinks wordt ookwel linkbuilding genoemd. Heeft je website meer backlinks dan de concurrent? Dan zal jouw website een hogere positie krijgen in de zoekresultaten van Google. Wil jij wat een backlink is, hoe het werkt en hoe je ze kunt krijgen? Lees dan snel verder.

Wat is een backlink?

Voordat we je meer gaan vertellen over de werking en het krijgen wil je natuurlijk eerst weten wat een backlink is. Een backlink is een link op een andere website naar jouw website. Zie deze link als een aanbeveling van iemand anders naar jou toe. Een aanbeveling is niet alleen belangrijk voor jouw bedrijf. Maar ook voor je website en Google. Heb je meer aanbevelingen dat de concurrent? Dan zal Google jouw website hoger tonen in de zoekresultaten. Let daarbij wel op dat het geen zin heeft om meerdere backlinks te hebben van één domein, ander woord voor website. Dit zal door Google gezien worden als één aanbeveling. Het kost dan ook veel tijd om aanbevelingen te krijgen van meerdere domeinen.

Hoe werkt het?

Bij het verkrijgen van backlinks is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. In de eerste plaats moet een backlink relevantie hebben met betrekking tot jouw niche. Het heeft geen zin om een backlink te plaatsen op een verkoopsite voor auto’s wanneer je speelgoed voor kinderen verkoopt. De niche hoeft overigens niet één op één over te komen. Een backlink op een website met daarop tips over het opvoeden van kinderen kan prima. Daarnaast is het belangrijk dat het aantal backlinks op een natuurlijke manier toeneemt. Het komt bij Google niet geloofwaardig over wanneer een website jonger dan 3 maanden al beschikt over 500 backlinks. Ook is het belangrijk om voor elke backlink een andere benaming te gebruiker. Dit noemt men ookwel een anchortekst.

Het heeft in elk geval geen zin om backlinks te ruilen met een andere website. Deze worden doorgaans door Google gezien als niet waardevol. Wil je toch aan de slag met het ruilen van links? Doe dit dan volgens de ABC methode, dit is lastiger te begrijpen voor Google. Dit houdt in dat website A een link plaatst op website B en en website B een link plaatst op website C. Wanneer je het op deze manier doet krijg je een driehoek van linkverwijzingen.

Hoe krijg ik ze?

Er zijn verschillende manieren om aan backlinks te komen. Dat kan door het schrijven van unieke artikelen op externe websites. Veel websites staan hiervoor open. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. De externe website krijgt een waardevol artikel om op te ranken in Google en jij die waardevolle backlink. Andere opties zijn het schrijven van persberichten of je website aanmelden op startpagina’s. Controleer altijd de domeinscore van een externe website voordat je hiervoor een artikel schrijft. Een backlink van een website met een hoge domeinscore is namelijk meer waard dan 3 backlinks van website met een lage domeinscore.