Wat is een favicon eigenlijk?

Zelf heb ik altijd een groot aantal tabbladen openstaan in mijn browser. Ben jij ook zo iemand? Dan is de kans groot dat jij de favicon van een website gebruikt als herkenning. Hierbij hebben we het natuurlijk over dat hele kleine plaatje links van een websitenaam in de url-balk. Bij veel websites is deze vaak nog niet ingesteld. Over het algemeen is dat bij een bedrijf uit onwetendheid. Of men heeft geen idee hoe ze dit kunnen instellen en kiezen ervoor om het niet te doen omdat de website verder prima functioneert. Meer weten over de voordelen voor je website? Lees dan snel verder!

Wat is het nut van een favicon?

Een favicon is een kleine afbeelding van 16 x 16 pixels. Ik hoor je denken; wat kan zo’n klein plaatje nou voor invloed hebben? Het doet in elk geval meer dan je in eerste instantie zou denken. Er zijn meerdere redenen om een favicon te plaatsen op je website. De eerste reden voor het plaatsen van een favicon heb ik eerder al benoemd in de intro van dit artikel. Het kleine plaatje zorgt ervoor dat bij het open hebben staan van meerdere tabbladen in de browser dat een gebruiker snel je website herkent.

Een ander voordeel is dat het bijdraagt aan de branding van het bedrijf en de geloofwaardigheid. Met de favicon zorg je ervoor dat men echt overal het logo van je bedrijf tegenkomt. Ook laat je hiermee zien dat je oog hebt voor detail en dat is wat je ook aan klanten wilt laten zien toch? Ons advies is om in elk geval niet te kiezen voor een bewegend plaatje als favicon. Bij mij zorgt een bewegende favicon vaak alleen maar voor afleiding en irritatie bij het surfen op het internet.

Andere voordelen

Wat men vaak niet weet is dat het hebben van een favicon naast bovenstaande voordelen ook voor een betere SEO score van je website. Er zijn namelijk een aantal factoren die de SEO score van je website bepalen. En één van die punten is het hebben van een favicon. Ook dreigt het bij een verhogen van de veiligheidheid van je website. Wanneer je namelijk geen favicon plaatst laat deze met een logo het systeem van je website zien. Hackers zullen dat systeem aan de hand van het logo herkennen en dat maakt het voor hen gemakkelijker om de website te hacken.

Heb je hulp nodig bij het maken of plaatsen van een favicon? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij je hierbij kunnen helpen.